ÇOMÜ SCImago Dünya Üniversiteler Sıralamasında 3 Kategoride İlk 500’e Girdi!

SCImagoLaboratories tarafından Elsevier ile ortaklaşa yayınlanan ve araştırma odaklı çalışmalar yapan kurumların yer aldığı en objektif küresel sıralamalardan biri olarak kabul edilen SCImagoInstitutionsRankings (SIR), 2022 sonuçları açıklandı. Açıklanan bu listede dünya genelinde 4 bin 364’ü yükseköğretim kurumu olmak üzere toplam 8 bin 84 akademik ve araştırma odaklı kurum yer almış olup, bu sıralamaya Türkiye’den sadece 132 üniversite dâhil edildi.

Üç farklı kategori altında gruplandırılan (araştırma, inovasyon ve toplumsal etki) ve 17 göstergeden oluşan metodoloji kullanılarak yayımlanan 2022 sıralama sonuçlarına göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) SCImagoInstitutionsRankings 2022-Dünya Üniversiteler Sıralamasında 3 farklı kategoride ilk 500’e girerek bir başarı daha elde etti.

ÇOMÜ SCImagoInstitutionsRankings 2022 -Dünya Üniversiteler Toplumsal Etki Sıralamasında 244’üncü, Yenilik Sıralamasında 425’inci, Araştırma Sıralamasında ise 436’ıncı sırada yerini alarak 3 farklı kategoride dünyada ilk 500 üniversite içerisinde yerini aldı.

Ayrıca ÇOMÜ SCImagoInstitutionsRankings 2022 Dünya Sıralamasında 6 Bilimsel Alanda ilk 650 içerisinde bulunmakta olup, Dünya ve Gezegen Bilimleri Alanında 543’üncü, Enerji Bilimleri Alanında 555’inci, Çevre Bilimleri Alanında 602’inci,  Sanat ve Beşeri Bilimler Alanında 632’inci, Tarım ve Biyolojik Bilimler Alanında 637’inci,  Fizik ve Astronomi Bilimleri Alanında 646’ıncı sırada yerini aldı.

SCImago tarafından ilk defa 2021 yılında yayımlanmaya başlanan lig tablosu ile beraber kurumlar bulundukları ülkelerindeki genel gösterge, araştırma faktörü, inovasyon faktörü ve toplumsal etki faktörüne göre karşılaştırılarak kurumların yer aldıkları çeyrekler ilan edildi. ÇOMÜ 2022 sıralamasında Q2 diliminde yer aldı. SCImagoInstitutionsRankings 2022–Türkiye Sıralamasında ise ÇOMÜ 49’uncu, Dünya Üniversiteleri Tüm Alanlar Sıralamasın da ise 722’inci oldu.

Ek olarak ÇOMÜ; QS Avrupa Orta Aysa Sıralamasında ise 251. sırada yer almakta olup, TÜBİTAK 2021 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksine göre Türkiye genelindeki tüm üniversiteler arasında 45. sıradadır.

Ayrıca ÇOMÜ URAP Devlet Üniversiteleri Sıralamasında 55. tüm üniversiteler sıralamasında 67. sıradadır. ÇOMÜ UNİAR Devlet Üniversiteleri Sıralamasında  47. sırada yer alırken UNİAR 2021 Türkiye Üniversiteler Memnuniyet Araştırmasına göre ülkemizdeki tüm üniversiteler arasındaki genel memnuniyet düzeyi sırası 21’dir. UNİAR 2021 Devlet Üniversiteleri Memnuniyet sıralamasına göre ise ÇOMÜ 2020 yılında 11. sıradayken 2021 yılında 9. sıraya yükselerek ilk 10 devlet üniversitesi arasındaki yerini aldı.