Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Kalite Geliştirme ve Kurumsal İzleme Koordinatörlüğü

ÇOMÜ Akademik Performans Değerlendirme Sistemi ile Akademik Performansı Yükseltecek

2021-2022 verilerine dayanarak açıklanan University Ranking Academic Performance (URAP) sıralamasında 61. sıraya kadar gerileyen üniversitemizi hak ettiği üst sıralara taşımak ve Araştırma Üniversitesi olma hedefine ulaştırmak amacıyla çalışmalara hızla devam edilmektedir. Ulusal hedeflerin yanı sıra aynı zamanda üniversitemizin uluslararası tanınırlığını ve itibarını da son derece önemsiyoruz. Bu kapsamda, en prestijli derecelendirme kuruluşları olan Times Higher Education (THE) ve Quacquarelli Symonds (QS) sıralamalarında daha önce değerlendirmeye alınmayan üniversitemizi bu yıl itibariyle yer almasını sağlamak ve sonrasında hazırlanan stratejilerle en üst sıralara taşımak başlıca hedeflerimizdendir. Çalışmalarımızın bir örneği olarak, 17 Ocak 2024 tarihinde üniversitemiz senato toplantı salonunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kurumsal Veri Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Adem Kalınlı ağırlanmıştır. İlgili tüm birimlerimizin katılımında gerçekleştirilen toplantıda, hedeflerimiz doğrultusunda iyi uygulama örneklerinin başarı hikayelerini dinlerken yakın gelecekte uygulayacağımız stratejik eylem planlarımız tartışılmış ve güçlendirilmiştir. 

Altı ay önce oluşturulan ekiplerimizle tüm ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşları incelenmiştir. Öncelikle bu kuruluşların talep ettikleri veriler incelenerek üniversitemizin durumu ortaya konmuş ve zayıf yönlerimizi güçlendirmek adına farklı stratejiler geliştirilmiştir. AR-GE kültürünün kurum geneline yayılmasının öneminin farkındalığı ile, başta üst yöneticilerimiz olmak üzere birimlerimiz araştırma yönetimi alanında profesyonel mentörlük almıştır.  

İşte Yeni Dönemde Üniversitemize Kazandırılan Stratejik Yenilikler; 

-Tematik öncelikli alanlarda araştırma gruplarının oluşturulması

Uluslararası ve ülkemizin öncelikli alanlarında faaliyet gösteren Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Tarım ve Gıda, Sağlık ve Yapay Zeka gibi konularda farklı birimlerde çalışan akademisyenler, bir araştırma grubu çatısı altında bir araya getirilmektedir. Bu sayede, farklı disiplinlerde faaliyet gösteren ancak aynı alana hizmet eden akademisyenlerin multi-disipliner bir çatı altında birleşmesi sağlanarak, daha nitelikli ve kapsamlı büyük AR-GE projelerinin sunulması sağlanmaktadır. Araştırma gruplarımızın uluslararası tanınırlığını artırarak, özellikle Avrupa Birliği fonları gibi yüksek bütçeli proje konsorsiyumlarına dahil olma süreçleri ekiplerimizce organize edilmektedir.

-İyi uygulama örnekleri ile yoğun iş birliği yapılması

Ülkemizi uluslararası platformlarda en iyi temsil eden ODTÜ, İTÜ ve Sabancı Üniversitesi ile iş birliklerinin geliştirilmesi, başarı hikayelerinin üniversitemize uyarlanması, akademisyenlerimizin bu üniversitelerle ortak projelerde yer alması ve karşılıklı teknoloji transferlerinin gerçekleştirilmesi, önemli hedeflerimizden biridir. İlgili birimler arası iletişim kanallarının aktif tutulması amacıyla, bugün düzenlenen toplantı gibi çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. 

-Araştırma Üniversiteleri ile TÜBİTAK 1004 projelerine başvuru yapılması

Araştırma Üniversitesi statüsüne sahip olmak için en önemli kriterlerden biri, TÜBİTAK 1004 projelerinden elde edilen fon miktarıdır. Sadece Araştırma Üniversitelerinin yürütücülüğünde sunulabilen TÜBİTAK 1004 projelerine partner olarak katılım, uzmanlık alanlarımızda oluşturulan konsorsiyumlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu bağlamda, üniversitemiz uzmanlık alanlarını ve ekiplerini tanıtan bilgi notları, yürütücü adayı Araştırma Üniversiteleri ile paylaşılarak, üniversitemizin bu alandaki temsiliyeti en üst düzeye çıkarılmaktadır.

-Uluslararası fonlara başvuru yapılması

Üniversitemiz içinde faaliyet gösteren Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, akademisyenlerimizin bireysel veya konsorsiyum içinde başvurabilecekleri proje çağrılarını düzenli olarak takip ederek, bu çağrıları akademisyenlere tanıtmaktadır. Ayrıca, proje başvuru sürecinde akademisyenlere yönelik olarak mentörlük hizmetleri sunularak, başvuru hazırlığı ve aşamalarında destek sağlanmaktadır. Bu sayede akademisyenler, projelerini daha etkili bir şekilde hazırlarken ve başvuru sürecini daha başarılı bir şekilde tamamlayabilmektedirler. 

-Akademisyenlere düzenli AR-GE eğitimleri verilmesi

Akademik kariyerine yeni başlamış veya henüz proje yürütme tecrübesi olmayan akademisyenlere yönelik, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından çeşitli alanlarda düzenli proje eğitimleri verilmektedir. Bu programlar, akademisyenlere çalışma ve ilgi alanlarına en uygun proje çağrılarına başvurmaları konusunda rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, üniversite bünyesindeki deneyimli akademisyenlerin bilgi birikimlerini paylaşabileceği ve fon sağlayıcı kuruluş yetkililerinin proje sunumları gerçekleştirebileceği toplantılar düzenlenmektedir. Bu toplantılar, akademisyenlere hem güncel proje fırsatlarından haberdar olma hem de etkili proje yazım tekniklerini öğrenme imkanı sunarak, projelerini daha başarılı bir şekilde hazırlamalarına katkı sağlamaktadır. 

-Sanayi ile iş birliğinin artırılması

Yeni dönemde, ulusal ve uluslararası firmalarla yakın iş birliği yaparak, sanayi odaklı AR-GE süreçlerini hızlandırmak en önemli önceliklerimizden biridir. Üniversitemiz, farklı sanayi alanlarına katkı sunabilen geniş bir akademisyen kadrosuna sahiptir. Sunduğumuz iş birliği ile hem firmaların sorunlarını çözmeyi hem de ürünlerin katma değerini artıracak yenilikçi teknolojiler geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Üniversitemiz, paydaş firmaların bir araya gelerek yüksek teknolojilerin üretildiği bir merkez olmayı amaçlamaktadır. Son altı aylık süreçte, bu etkisini Çanakkale’de güçlü bir şekilde hissettirirken, çalışmalarımızı tüm ülkeye kısa sürede yayacak planları da hayata geçirmiş bulunmaktayız. Sanayi ile sadece AR-GE ortaklığı değil, aynı zamanda ihtiyaç duyulan insan kaynakları eğitimi, sosyal sorumluluk projeleri, ulusal ve uluslararası fonlara başvurulması gibi alanlarda da sanayi ile yakın çalışmanın ortamını sağlayacak ekipler ve stratejiler de oluşturulmuştur.

-Akademisyenleri girişimciliğe teşvik edilmesi

Akademisyenlerimizin elde edikleri proje çıktılarını ticarileştirerek, hem ülkemizin sektörel sorunlarına çözüm getirmeleri hem de ülkemizin ekonomisine katkı sunabilecekleri bir girişime dönüştürebilecekleri ticarileşme faaliyetlerini yaygınlaştırmaktadır. Bu kapsamda, akademisyenlere yönelik TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimcilik (BİGG) programı gibi fırsatlar akademisyenlere uzmanlar tarafından düzenli olarak sunulmaktadır. Aynı zamanda, akademisyenlerimizin patent süreçleri yakın bir şekilde takip edilerek, hem başvuru hem de sonrası süreçlerinde düzenli mentörlük hizmeti sunulmaktadır. 

-Bireysel Kariyer Planlama programı ile her akademisyenin Ar-GE süreçlerine kazandırılması

AR-GE proje tecrübesi yüksek deneyimli akademisyenlerimizi genç akademisyenlerle eşleştirdiğimiz bir program aracılığıyla, genç akademisyenlerin proje stratejilerini en etkili şekilde planlamalarını ve bu süreçte alanında uzman bir mentör eşliğinde proje yazımları ve başvurularını gerçekleştirmelerini desteklemekteyiz. İlk olumlu sonuçlarını almaya başladığımız bu sistem, proje kültürünün kurum genelinde hızla yayılmasına ve kurum içi iletişimi güçlendirerek hedeflerimize ulaşmamıza olanak sağlayan en önemli yeniliklerimizden birisidir.

-Akademik performansa dayalı pozitif ayrımcılık yapılması

Akademisyenlerin AR-GE süreçlerine katılımını profesyonel bir araştırma yönetimi çerçevesinde ele alan yönetimimiz, bu sürece katkı sunan akademisyenlerin performanslarını düzenli takip etmekte ve bu çerçeve performansa dayalı pozitif ayrımcılığı önemsemektedir. 

-ÇOMÜ’nün doktora öğrencileri için bir çekim merkezi haline getirilmesi

AR-GE çalışmalarının önemli bir parçası olan doktora öğrencileri için üniversitemizi bir cazibe merkezi haline getirme planları yapılmaktadır. Son altı aylık süreçte artan proje başvurularının bir sonucu olarak, doktora öğrencilerine yüksek burs imkanları sunularak, AR-GE süreçlerine daha iyi odaklanmalarına olanak tanınmaktadır. Özellikle öncelikli alanlarda yürütülen doktora tezleri ve bu alanlarda yer aldıkları projelerle TÜBİTAK performans ödülü kazanan birçok öğrencimizin başarısından mutluluk duymaktayız. Ayrıca, doktora öğrencilerinin çalışmalarını daha da ileriye taşıyacak yeni araştırma merkezleri kurma girişimlerimiz hızla devam etmektedir. 

Tüm ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının, yayınladıkları sıralamaları birkaç yıl önceki verilere dayandırmaları nedeniyle, sunduğumuz tüm bu yeniliklerin ilk etkilerini gelecek yıldan itibaren görebileceğimizi belirtmek isteriz. Bu bağlamda, üniversitemizin daha önce hiç yer almadığı uluslararası sıralamalarda hak ettiği konuma yerleştiği ve ulusal sıralamalarda hızlı bir yükseliş gösterdiği günleri çok yakında tüm kamuoyu ile büyük bir mutlulukla paylaşacağımızı bildirmek isteriz.